Διαθέτουμε γύρη και βασιλικό πολτό παραγωγής μας

Διαθέτουμε γύρη και βασιλικό πολτό παραγωγής μας σε τιμές χονδρικής για συναδέλφους .
Μπορείτε να τα παραλάβετε απο την έδρα μας η μπορούμε να στείλουμε στις περισσότερες πόλεις σε μερικές ώρες σε δέμα απο φελιζόλ και παγοκύστη με γεν. ταχυδρομική .
Βρισκόμαστε στον Γεροπλάτανο Χαλκιδικής
email: antonas83@gmail.com
τηλ 6947008837 - Χρήστος Αντωνάς
τηλ 6947266477 - Γιώργος Αντωνάς

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Η κυψέλη της κρίσης

Σε προηγούμενη ανάρτηση έγραψα για το όραμα ενός ανθρώπου που πριν μερικές δεκαετίες ήθελε να παροτρύνει τον κόσμο να ασχοληθεί με την μελισσοκομία με μια απλα και ανέξοδα κατασκευασμένη κυψέλη σχεδιασμένη απο τον ίδιο.


Μια κυψέλη στις διαστάσεις εγχώριας παραδοσιακής (εσωτ. διασ. 22χ25χ45εκ ) οπου ευκολα μπορούσε να κατασκεύσει κανεις απο σανιδα 15χιλ η απο παλέτες

.
Την κυψέλη αυτη την ονόμασε Πελίας , εμπνευσμένος απο τις καβούλες (παραδοσιακες κυψέλες )του Πηλίου και τον βασιλια Πελία .Σύμφωνα με τον ιδιο τον  συγγραφέα Βλαδίμηρο Δερματόπουλο ,χωρίς να διαθέσει κανείς μεγάλο κεφάλαιο και χωρίς να απαιτούνται πολλά εργαλεία θα μπορούσε προσθέτοντας της ενα μελιτοθάλαμο με διαάφραγμα ύψους 20 εκ. να τρυγάει 7 κιλα μέλι σε κερήθρα που έπιανε και υψηλότερη τιμή απο το μέλι χύμα.

Μεσα σ αυτη την κυψέλη οι κερήθρες ειναι κολλημένες οπως τα κοφίνια και δεν μετακινούνται αλλα χωραει στο πλα΄ι' και πλαίσια λάγκστροθ για να μπορούμε αν θελησουμε να τη γεμήσουμε και απο σύγχρονη κυψέλη . 

Διαβάζοντας αυτό το βιβλιαράκι που περιγράφει όμορφα κι απλά μελισσοκομικούς χειρισμούς για κυψελες Πελίας και οχι μόνο, παρακινήθηκα και εγώ να ξεκινήσω τις δικές μου .


Απο την εμπειρία μου αυτή παρατήρησα οτι λογο του σχήματος της νωρίς την άνοιξη μέχρι να σταθεροποιηθούν οι θερμοκρασίες έχουν πολυ γρήγορη ανάπτυξη σε σχέση με άλλες κυψέλες . Το κοστος κατασκεύης της και τα εξοδα συντήρησης του μελισσιού ειναι μικρότερα απο μια μεγάλη λαγκστροθ. αλλα δεν μπορεί να επιθεωρηθεί αν δεν ξεκολλήσουν οι κερήθρες .Οτι μπορούμε να δούμε απο κάτω (κελια σμηνουργιας,γονο,χτισιμο-ασπρισμα.)
Για παραγωγή μελιού σήμερα οι περισσότεροι μελισσοκόμοι εχουν εγκαταλείψει αυτές τις κυψέλες και τα κοφίνια λόγο της δυσκολίας που απαιτείτε για να ξεκολλήσουν οι κερήθρες και λογο του μικρου μεγέθους του μελισσιού σε κακές χρονιές η απόδοση είναι μικρή .
αλλα ακόμα κρατάνε κάποιοι για αναπαραγωγή σμηνών . Χωρίζουν και φτιάχνουν μελισσάκια ,και μερικες χρονιες μπορει να δώσουν και 6 μελίσσια 3-4 πλαισιων η κάθε μια .



3 σχόλια:

  1. Αν αυτή η κυψέλη είχε κινητά πλαίσια (με ξύλο στα πλάγια ώστε να μήν κολλάνε στα τοιχώματα) θα ήταν πολή καλή. Παίρνεις έναν μικρό όροφο μέλι και το μέλι που μένει στις κάτω κηρήθρες που είναι μεγαλύτερες, θα μείνει στο μελίσσι.
    Αλλά με προβληματίζει τι θα συμβεί όταν το μελίσσι έχει τάση για μεγάλη ανάπτυξη ... Δε θα σμηνουργήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σμηνουργει παντα σε μενα τουλαχιστον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραια παρουσιαση.Που μπορω να βρω σχεδια για αυτην την κυψελη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή