Διαθέτουμε γύρη και βασιλικό πολτό παραγωγής μας

Διαθέτουμε γύρη και βασιλικό πολτό παραγωγής μας σε τιμές χονδρικής για συναδέλφους .
Μπορείτε να τα παραλάβετε απο την έδρα μας η μπορούμε να στείλουμε στις περισσότερες πόλεις σε μερικές ώρες σε δέμα απο φελιζόλ και παγοκύστη με γεν. ταχυδρομική .
Βρισκόμαστε στον Γεροπλάτανο Χαλκιδικής
email: antonas83@gmail.com
τηλ 6947008837 - Χρήστος Αντωνάς
τηλ 6947266477 - Γιώργος Αντωνάς

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015

ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν συχνά και οι περίοδοι που δουλεύουν εντατικά τα μελίσσια ειναι σύντομοι και διακεκομμένοι . Οι μετακινήσεις ιδικά την άνοιξη απο τα νότια στα βόρεια επεκτείνουν τις περιόδους κάπως αλλα σε γενικές γραμμές σε σχέση με άλλες χώρες που το καλοκαίρι μοιάζει περισσότερο με παρατεταμένη άνοιξη υπάρχουν διαφορές , πολλές φορες και στην απόδοση αλλα περισσότερο στην ευκαιρία για ανάπτυξη του σμήνους .
Την άνοιξη βγάζω βασιλικό πολτό και έχω μόνιμα στο ίδιο σημείο μελίσσια σε ημιορεινό περιβάλλον που έχει κοντα και βουνό και κάμπο . Φέτος υπάρχει μονίμως ελαφριά μελιτοέκριση που δεν έχει σταματήσει απο τον απρίλιο .
Παρατήρησα ελαφρια εμφάνηση ασκοσφαίρωσης σε κάποια μελίσσια και τα άφησα για το τέλος όπως και κάποια τα συνένωσα μεταξύ τους για να λιγοστέψουν περίπου στις 20 μα'ί'ου .
 Τώρα Ιούλιος πλέον , τα επιθεωρώ και βλέπω οτι  τα μελίσσια αυτά 2οροφα με 18 πλαισια αραιωμένα , έχουν μπλοκαριστεί απο μέλια , είναι χωρίς διαφραγμα και έχουν 2 πλαίσια με γονο στον όροφο και 7 με μελι , και 3 στην ακρη της γονοφωλιας . τα υπολοιπα κατω ειναι 5 με γονο και το τελευταιο με γυρη .Ο πληθυσμός καταβάλει πολύ λιγότερο χωρο μετα τον τρύγο , προσθεσα 7 αδεια νομιζω οτι είναι αρκετά , μιας κι αυτή την εποχη δεν υπάρχουν εδώ υπερβολές απο γόνο η μέλι Κάποια 2οροφα τους έδωσα και 1 ακόμα μελίσσι απο πάνω μονοροφο για να λιγοστέψουν και έγιναν 3οροφα με γονο απο 2 μάνες ,


 Βέβαια κάθε μελίσσι μπορεί να διαφέρει όπως και κάθε χρονιά , αλλά υπαρχουν διαφορές στο πως χειρίζονται τον χώρο τους οσο περνάει ο καιρος μιας και δεν έχουν διαφράγματα και οι βασίλισσες μπορούν να κινούνται στους ορόφους .

 Στο 3οροφο μελλίσι η βασίλισσα βγήκε επάνω και γέννησε στη μέση και του 3ου ορόφου , οπου αυτή τη στιγμή μπλοκάρεται και γεμίζει με μέλι . Στις άκρες υπάρχει μέλι και στον δεύτερο όροφο στεφανομένος γόνος αμπλοκάριστος .

 Παρόλα αυτα , το μελίσσι αυτη τη εποχή κινείται  προς τα επάνω και στην γονοφωλιά και κοντά στη είσοδο είναι ''κούφιο'' . Βάζει μόνο γύρη που δεν λεηλατείται , έχει λίγες μέλισσες και ελάχιστο μέλι .

Πλεονεκτήματα της χρήσης άφθονου χώρου την περίοδο της σμηνουργίας μπορεί να υπάρχουν , αν και καλά μελισσια και σε μικρότερο χώρο θα τον γεμήσουν οσο παίρνει και δεν θα σμηνουργήσουν.
¨Οπως επίσης κάποιος που έχει τον χρόνο μπορεί να τρυγάει σταδιακά τα ακριανά κεριά και να τα αντικαθιστά με άδεια πριν μπλοκάρουν . Κατα την προσωπική μου άποψη όμως , μιάς και οι χειρισμοί γίνονται τελάρο - τελάρο και χωρίς διάφραγμα η προσθήκη περισσότερων απο 2 ορόφους , (γονοφωλια και πάτωμα ) έχει πολλά μειονεκτήματα στις μεταφορές , στην επιθεώρηση και τον τρύγο . 
παρατηρόντας τα μελίσσια του ο μελισσοκόμος μπορει εύκολα να κρίνει κάθε εποχή που ΄΄πατάνε΄΄ οι μέλισσες οστε χρεισιμοποιόντας λιγότερα κεριά ευνοείται στους χειρισμούς .

Εκτός και αν περιορήσουμε την βασίλισσα στην γονοφωλιά με διάφραγμα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου