Οταν έχουν πολύ μέλι στα κεριά τους φαίνονται να κατλαμβάνουν πολύ χώρο , αφου υπάρχουν μέλισσες μέχρι το τάδε τελάρο τότε το μελίσσι ειναι τάδε δυναμικότητας .
Ομως οταν πάρουμε αυτά τα γεμάτα τελάρα τοτε θα δούμε οτι το μελίσσι ''μικραίνει΄΄ αρκετά , κι αυτο γιατι οι μέλισσες αποφεύγουν να κάθονται σε σφραγισμένο μέλι .
Σ ενα τελάρο γόνου κάθονται 1800 -2200 μελισσες περιπου , οταν υπάρχει πολύ μέλι τα πράγματα είναι διαφορετικά . Μπορεί σε έκταση γονος μιας κερήθρας να μοιραστεί σε 4 πλαίσια στο κάτω μέρος σε μέγεθος πορτοκαλιού και όλο το υπόλοιπο πλαίσιο να είναι μπλοκαρισμένο .
Κάποιοι μελισσοκόμοι προσθέτουν κι άλλους ορόφους σε μια τέτοια εικόνα του μελιτοθαλάμου αγνοώντας για την εικόνα της γονοφωλιάς που οσο ανεβαίνει η βασίλισσα επάνω μπλοκάρεται και κάτω μένει απροστάτευτη η είσοδος με λίγες μέλισσες και τοποθετουν μόνο γύρη που δεν χρειάζεται φρούρηση .
Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε παρατροφοδοτημένες παραφυάδες μετα την άνοιξη .
Για να δει κανείς τον πραγματικό αριθμό του πληθυσμού πρέπει να επιθεωρήσει εσωτερικά .
Τρυγώντας τα ακριανα κεριά χρειαζεται μεν τακτικες επισκεψεις στο μελισσοκομειο αλλα μας απαλάσει απο παραπανισιες μισογεματες κερήθρες και βάρος στη μεταφορά . Το διάφραγμα μπορει επίσεις να περιορισει την βασίλισσα κάτω και μεταφορά στο πεύκο μπορει να μας διακόψει την γέννα συμπληρωνοντας με μέλι ωστε να μπορεσουμε να παρουμε κερηθρες με γόνο αν δεν θελουμε να τον πάρουμε μαζί μας η να τργίσουμε στο μελισσοκομείο . Αν και τρυγώντας τον γόνο ιδικά το φθινόπωρο και δινοντας άδεια απο μελι πισω τα κεριά δίνουμε στο μελίσσι χωρο ωστε και με σύντομη γυρεοφορια να υπάρχει χωρος για επέκταση του γόνου ιδικά σε ταλαιπωριμένα μελίσσια μετά απο πεύκο .
Πολλές φορές μπλοκαρισμένα μελίσσια δεν προλαβαίνουν να ανανεωθούν η δεν αποδίδουν σε δεύτερη μεταφορα στο πεύκο . οι μέλισσες πολλές φορες δεν ειναι σε θέση να διαχειρηστούν σφραγισμένα πλαίσια με μέλι .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου