Διαθέτουμε γύρη και βασιλικό πολτό παραγωγής μας

Διαθέτουμε γύρη και βασιλικό πολτό παραγωγής μας σε τιμές χονδρικής για συναδέλφους .
Μπορείτε να τα παραλάβετε απο την έδρα μας η μπορούμε να στείλουμε στις περισσότερες πόλεις σε μερικές ώρες σε δέμα απο φελιζόλ και παγοκύστη με γεν. ταχυδρομική .
Βρισκόμαστε στον Γεροπλάτανο Χαλκιδικής
email: antonas83@gmail.com
τηλ 6947008837 - Χρήστος Αντωνάς
τηλ 6947266477 - Γιώργος Αντωνάς

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Κυψελίδιο σύζευξης

 Κυψελίδιο σύζευξης τεσσάρων μισών πλαισίων ,κατασκευασμένο απο ξυλεία σκεπής 1,5εκ.  με κόστος περίπου 5ε χωρίς τα εργατικά .
καπάκι χωρίς λαμαρίνα με χώρο για πιατάκι χωρίς αερισμό ,κινητή βάση και είσοδος οσο η χειμερινή των κανονικών κυψελών.
 Τα πήγε πολύ καλα και τους καλοκαιρινούς μήνες αλλα και τον χειμώνα χωρις υπερβολικές αυξομειώσεις στον πληθυσμό . κατανάλωσε απο την προηγούμενη περίπου 5 κιλά τροφών μέχρι το φθηνόπωρο και στον χειμώνα μεχρι τωρα 3 κιλά .
 Το βασικό τους πλεονέκτημα σε σχέση με τα μεγαλύτερα κυψελίδια είναι οτι κρατάνε το σχήμα της σφαίρας χειμώνα καλοκαίρι που για το μέγεθος τους έχει ευργετικές ιδιότητες , χρειαζονται λιγότερα εξοδα και λιγότερο πληθυσμό για να γίνουν .
Βέβαια ακόμα μικρότερο μέγεθος εχει ακομα μικροτερο κόστος, βρίσκεις πολύ ευκολα την βασίλισσα ,δεχονται αγονιμοποιητες άμεσα και ορφανά και αρενοτόκα κοστίζουν ελάχιστα .
Απλά διαρκούν μονο για κάποια περίοδο και δεν απαιτούνται επίσεις τελάρα κερήθρες και σύρμα.
 υπόνοιες για την ποιότητα των βασιλισσών απο τέτοια κυψελίδια εκφράζουν κάποιες χρονιές ,- αν και αυτό συμβαίνει και σε μεγάλα μελίσσια - μελισσοκόμοι σε χώρες με ξηροθερμικό κλίμα , αν και όταν αυτές εξάγονται σε χώρες που το καλοκαίρι μοίαζει περισσότερο με παρατεταμένη άνοιξη και τα μελίσια δεν δυστυχούν τα πάνε πολύ καλα .
Φυσικά όταν είναι καλές οι χρονίες κι εδώ ολα τα μελίσσια καλά τα πάνε .
Τώρα μας μένει η δοκιμή των βασιλισσών τους , όποιος φίλος έχει εμπειρία απο προηγούμενες χρονιές απο κυψελίδια να μας γράψει την αποψή του.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ

 Σιγά Σιγά πλησιάζει η σεζόν για την παραγωγή βασιλικού πολτού . ¨Ενα προ'ι'όν το οποίο παράγουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή απο το μελισσοκομείο μας δίπλα στο σπίτι ,που βρίσκεται στον Γεροπλάτανο Χαλκιδικής .


Διαθέτουμε σε φιαλίδια 10γραμμαρίων  χονδρικη και λιανικη σχεδόν ολο τον χρόνο .


Ο βασιλικός πολτός είναι ένα φυσικό προ'ι'όν, που παράγει η μέλισσα απο 2 ειδικούς αδένες του φάρυγγα της , την εποχή που υπάρχει αφθονία στη φύση νέκταρ και γύρης , για να ταίσει τις μικρές λάρβες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες .
Οπως για παράδειγμα θυλάζει η μητέρα γάλα στο νεογέννητο παιδί της .

¨Οταν για κάποιο λόγο χαθεί η βασίλισσα του μέλισσιου η ότα το μελίσσι ετοιμάζεται να σμηνουργήσει , οι μέλισσες διαλέγουν μερικές απο τις χιλίαδες λάρβες , μεγαλώνουν το κελί τους , το γυρίζουν προς τα κάτω και τις τα'ί΄ζουν μεγάλη ποσότητα βασιλικού πολτού .Αυτη η αλλαγή στην ποσότητα και στην ποιότητα της διατροφής , είναι η αιτία για να μεταμορφωθεί η λαρβα που προοριζόταν για μέλισσα, σε βασίλισσα .
Η βασίλισσα σε σχέση με την εργάτρια μέλισσα ειναι μεγαλύτερη σε μέγεθος και μοναδική στο μελίσσι . Ζει περισσότερο , εχει την ικανότητα να γονιμοποιηθεί και να γεννάει .

Ο βασιλικός πολτός επίσης ειναι φυσικό συμπλήρωμα διατροφής και για τον άνθρωπο , ειναι πηγή  βιταμινών ,πρωτεινών,αμινοξέων,λιπιδίων και μεταλλικών στοιχείων απαραίτητων για τον οργανισμό .



















Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Η κυψέλη της κρίσης

Σε προηγούμενη ανάρτηση έγραψα για το όραμα ενός ανθρώπου που πριν μερικές δεκαετίες ήθελε να παροτρύνει τον κόσμο να ασχοληθεί με την μελισσοκομία με μια απλα και ανέξοδα κατασκευασμένη κυψέλη σχεδιασμένη απο τον ίδιο.


Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Μελισσοκομία : μέθοδος μεράκι

Πάντα όταν πάμε στα μελίσσια για να περάσει η ώρα μου λέει ο πατέρας μου μελισσοιστορίες απο τον δικο του πατέρα με τα κοφίνια .Πόσο δύσκολη ήταν εκείνη η εποχή που τα πηγαίνε με τα μουλάρια στην κασσάνδρα και την μεταμόρφωση για σουσούρα και πεύκο . Μου λέει για τις δικές του καλές και κακές χρονίες και πόσο άλλαξαν τελευταία που ασχοληθηκα και εγώ .
Εγώ ,που ακούω στο ασυνήθιστο όνομα Γιώργος ,οπως και η μισή Ελλάδα βέβαια .. μου παρουσιάστηκε κάποια στιγμή μικρός η ευκαιρία να βγάλω το χαρτζιλικι μου ως σερβιτόρος .Ομως απ την εμπειρία μου αυτή ,διαπίστωσα αντίθετα με φίλους μου που τους αρέσει ,οτι αυτή η δουλειά δεν μου πάει και δεν μου ταιριάζει καθόλου . Σκράπας  (εξού και τα ορθογραφικα και η εκπτωση στους τονους ) και στο σχολείο κατάλαβα οτι έπρεπε να βρω έναν τρόπο να κάνω κατι που θα έβρισκα ενδιαφέρον με το δικό μου ανάποδο μυαλό . Περιεργαζοντας περισσοτερο παρα παίζοντας το μπουζούκι που μου ειχε αγοράσει ο πατέρας , του ξεφουρνίζω 14 χρονων τοτε ,οτι ηθελα να δω κάποια στιγμή πως στο διαλο βγαίνει ήχος μέσα απο αυτα τα σομπόξυλα .Με φωνάζει να τρεξω στην τηλεόραση οπου δίχνει κάποιον που ελεγε οτι θα δεχόταν καποιο παιδι να του μάθει την τέχνη του μιας και δεν υπήρχαν πολλα νεα παιδια που εδιχναν ενδιαφερον .
Πολύ σύντομα βρίσκομαι Θεσσαλονίκη στο εργαστήρι ενως υπέροχου πρώτα απ ολα ανθρώπου και καλλιτέχνη , μουσικού και οργανοποιού του Γιάννη του Αλεξανδρή ,που του χρωσταω πολλά σήμερα.
Η κατασκευή εγχόρδων μουσικών οργάνων ήταν για μένα μια μεγάλη ευκαιρία να μπορέσω να αποκτήσω απο νωρίς εμπειρία σε μια δημιουργική απασχόληση που βρίσκω ενδιαφέρουσα και να ξυπνήσω την εμπνευσή απο μεσα μου και να βρω τον δρομο που θα ήθελα να ακολουθήσω .
''να επηρεαζεσαι απο παντου και παντα '' αυτο ηταν το πρωτο μαθημα . Αφου απολύομαι απο τον στρατό ξεκιναω στο χωριό μου διπλα στο σπίτι - παντα ονειρευομουν να ειναι η δουλεια κοντα στο σπιτι ωστε να δουλεύω οποτε θέλω- αλλα για διάφορους λογους για εναν νεο άνθρωπο για να μπορέσει να ζήσει απο το χόμπι του ειναι δύσκολο ιδικα στην αρχη.



¨Ετσι απογοητευμένος έπρεπε η να φύγω η να βρω κατι που να ταιριάζει περισσότερο στην επαρχεία .

όσπου μια μερα περνάει ο πατέρας μου κρατώντας ενα σανίδι, ενω  ειχε σταματήσει επαγγελματικά να ασχολειται με την μελισσοκομια εκεινο το διαστημα λόγο προβλήματος με την μεση και μου λεει οτι βρηκα ενα παλιο βιβλιαρακι μελισσοκομιας  κι απο εκει θα φτιαξω μια κυψελη .
Μιας και ειχα εργαλεία και κατειχα λιγάκι , του λεω ασε ..θα κανεις ''πατάτα ''δωσε το βιβλιαράκι να δω τις διαστάσεις και θα σου την κάνω εγω .
Το βιβλιαράκι αυτό ήταν ενα παλιο του αείμνηστου Βλαδίμηρου Δερματόπουλου καθηγητή της αμερικάνικης γεωργικής σχολης Θεσσαλονικης . Απλα γραμμένο περιέγραφε ενα όραμα του να κανει την μελισσοκομία ,,με μια ανέξοδη και εύκολη στην χρήση κυψέλη ,, συμπληρωματική ενασχολιση διπλα στο σπίτι .
Την κυψέλη του αυτη την ονόμασε ''Πελίας'' απο τον βασιλια Πελία και απο τον βαρελοποιό και μελισσοκόμο που τον ενέπνευσε να την σχεδιάσει μετα απο συνάντηση τους σε χωριό του Πηλιου οπου ειχε μελίσσια και ο ίδιος που του έδειξε μια παραλαγή της παραδοσιακής καβούλας της περιοχής.
Αφου διάβασα το βιβλίο και ζήτησα απο τον πατέρα να μου αναλύσει περισσότερο έχοντας έτοιμη και την συμπαθητική κυψέλη .άρχισα να σκευτομαι και πάλι οτι θα έβρισκα μια ευκαιρία να μπορέσω να ασχοληθώ με κατι ενδιαφερον αλλα αυτη τη φορα με την καθοδήγηση του , αλλα και με την εμπειρια που ειχα απο την πρωτη ενασχοληση σε διαφορες εργασιες ακριβειας που απαιτουνται .

Ετσι λοιπόν ,ξεκινάμε μαζί με τα εναπομειναντα 26 μελίσσια , την Πελίας και 8 κοφίνια οποιαδιποτε ωρα μπορουσαμε διπλα  στο σπιτι .Χωρις κεφάλαιο αλλα με πείσμα και μεράκι προσπαθώ να αυξησω το εισόδημα μαθαίνοντας να παράγω βασιλικο πολτό ,γύρη και πρόπολη  και μεσα σε μια 10ετια σημερα μετα απο πολυ υπομονη και προσπάθεια έφτασα να μπορω να εχω το κύριο εισοδημά μου απο τα 500 πλέον μελισσια μας , απ τα οποια παράγουμε ολα τα προιόντα της μέλισσας πλην του δηλητηριου.
Το ξερω δεν κανω για συγγραφεας μη βαράτε , οχιιι δεν σας ταλαιπωρώ αλλο με τα γραφόμενα μου , απλα θελω να πω τελος οτι ήθελα να μοιραστώ την εμπειρια μου και να δωσω κίνητρο σε κάποιον που ξεκινάει τώρα και εχει μπροστά του το βουνό ..πριν ξεκινησει να ανεβαινει να μην ξεχάσει να παρει μαζι του το μεράκι θα του χρειαστει .